onsdag 18 april 2012

Det jag är rädd för inför förlossningen


Imorgon så går jag in i vecka 38!!
Känns helt overkligt att bebis kan komma när som helst. Igår hade jag mina första härliga förvärkar :) Det var spännande haha... Men de var inte värre än min gamla vanliga mensvärk så det skrämde mig inte så mycket!
Jag tror nog att det blir värre när det väl är dags men jag är väldigt förberedd psyiskt nu så.... kom du lilla bebis!

Det jag är rädd för inför förlossningen är:
- Hur många gånger jag kommer göra slut med min sambo när jag har panikont för att    det antagligen är hans fel alltihop.
- Att jag ska skita på mig inför folk
- Att hela murvan ska bli totaldemolerad
- Vad jag kommer se när mitt liv passerar i revy
- Att jag inte kommer kunna ta lustgas

Ja det var nog det.
Men mest ser jag fram emot hela händelsen och vad som kommer ut :-)


Barnet

Barnet förbereder sig nu för att födas. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär sex procent föds före fullgågna 37 graviditetsveckor. Det råder oklarheter om vad som sätter igång förlossningen, men en forskning säger att det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Man anser då att graviditetslängden finns i ditt barns arvsanlag. Det anlaget har alltså bestämts efter vad som är normal graviditetslängd i din och din partners familj. Att barnet vuxit till en viss storlek samt om föregående fosterdel är fixerad eller inte har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar in.
Vikt 3 200 gram.

Mamma

Vissa kvinnor ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Båda sätten är helt normalt. Däremot ska du vid plötslig viktökning eller viktnedgång kontakta din barnmorska. Nu kan det vara svårt att hitta kläder som räcker till. Klä dig bekvämt. Bylsiga, luftiga tröjor och byxor är helt rätt. Du har nog att fundera över och behöver inte öka bekymren genom att klä dig obekvämt. En del gravida kan uppleva en ilande känsla när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten. En del kvinnor drabbas av besvär med diarré i slutet av graviditeten. Det beror troligtvis på en ökning av hormonet prostaglandin som har till uppgift att tömma tarmen inför förlossning.
Den allra sista tiden brukar de blivande föräldrarna ägna tid åt att ”boa”. Städa, pyssla, gå igenom lådor och garderober. Samtidigt som detta är ett förberedelsearbete blir det också en bearbetning av det förgångna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar